Jaké spotřebiče nesmí chybět v žádné kuchyni?

Zařizujete si kuchyň a přemýšlíte nad spotřebiči, které nesmí ve Vaší kuchyni chybět? Přinášíme Vám pár tipů, které by v žádné domácnosti neměly chybět.

Mezi základní vybavení, bez kterého se v žádné kuchyni neobjedeme, patří chladnička, trouba a varná deska. Tyto spotřebiče patří k základnímu vybavení bytu. Kromě klasických velkých spotřebičů se však neobjedeme ani bez menších spotřebičů (např. kuchyňských robotů), které jsou pro chod kuchyně taktéž velice důležité.

 

Chladnička

Jak už bylo výše zmíněno, chladničky patří k nejzákladnějším spotřebičům, které nesmí v žádné domácnosti chybět. Než se však pustíte do jejího výběru, promyslete si, jaké rozměry by měla mít a kolik osob ji bude využívat. Chladnička jako taková by měla mít zhruba 50 – 70 litrů objemu na jednu osobu.

 

Typy chladniček

Chladničku můžete vybírat podle typu. Mezi nejběžnější a nejvíce využívané patří volně stojící nebo vestavné chladničky. Volně stojící chladničky, jak už název napovídá, lze postavit na jakékoliv místo. Lidé tyto chladničky volí již do hotové kuchyně. Jejich velkou výhodou je, že je lze kdykoliv snadno přemístit a v případě poruchy jsou na rozdíl od vestavných lépe dostupné.

Oproti tomu vestavné chladničky ocení zejména ti, kteří kuchyň rekonstruují. Vestavné chladničky se přímo zabudují do kuchyňské linky, takže jejich dvířka jsou ze stejného materiálu i barvy jako ostatní části linky. Tím chladnička nenarušuje celkový vzhled kuchyně.

Pro větší rodiny s více členy nebo rodiny mající rády vysoký komfort a prostor, jsou ideální řešením americké chladničky. Tento typ chladniček je vybaven dvěma dveřmi a celou řadou dalších funkcí. Kromě chlazení nápojů a výroby ledové tříště často bývají vybaveny také prosklenou vinotékou.

 

Trouba

Dalším neméně důležitým spotřebičem je trouba. Ta bývá velice často v kombinaci s varnou deskou. Stejně jako je tomu u chladniček, tak i trouby jsou k dispozici volně stojící nebo vestavné. Volně stojící spotřebič je vhodný do již hotové kuchyně.

Volně stojící trouba je lehce přenositelná a nevyžaduje žádné dodatečné stavební úpravy. Oproti tomu se vestavná trouba volí v případě rekonstrukce kuchyně. Troubu lze zabudovat do jakékoliv výšky, tudíž přináší daleko větší komfort. Dále také perfektně ladí s celkovým vzhledem.

 

Varná deska

S troubou si rovnou vybíráme také varnou desku, která patří též mezi ty nejzákladnější spotřebiče každé kuchyně. V dnešní době na trhu existuje několik typů varných desek, které disponují jinými vlastnostmi a přednostmi. Jedná se o varné desky plynové, elektrické, sklokeramické či indukční varné desky.


Typy varných desek:

  • Plynové desky – disponují rychlým ohřevem, snadnou regulací a okamžitým snížením teploty
  • Elektrické desky – používají se v domácnostech, kde není přístupný plyn, elektrické desky jsou cenově přijatelné, avšak jejich doba zahřátí trvá delší dobu a spotřeba energie je oproti ostatním typům vyšší
  • Sklokeramické desky – vyznačují se vysokou účinností ohřevu, nízkou spotřebou a velice snadnou údržbou
  • Indukční desky – patří mezi nejmodernější desky, u indukčních desek dochází pouze k ohřevu nádobí, ohřev je bezpečný, účinný a úsporný, při odejmutí nádoby se deska automaticky vypíná, jejich nevýhodou je používání pouze speciálního nádobí

 

Kuchyňské roboty

V perfektně zařízené kuchyni by Vám neměli chybět kromě klasických velkých spotřebičů ani kuchyňské roboty, neboť nám každý den usnadňují v kuchyni práci. Než si začnete vybírat jakýkoliv kuchyňský robot, nejprve se zamyslete, co v kuchyni děláte – tedy zdali hlavně vaříte, smažíte, dusíte, pečete apod. Mezi nejvíce využívané kuchyňské roboty patří ponorný mixér, kávovar, šlehač či kuchyňský robot zvládající funkce šlehačů a mixérů.



Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *