Elektrická udírna pomůže připravit nejen maso, ale i sýry nebo tofu

Móda grilování k nám přišla z Ameriky, ovšem uzení jsme znali už v dávných časech. Naši předkové ho využívali pro konzervování masa. Dnes jej vnímáme spíš jako způsob přípravy vynikající lahůdky. Čerstvá a voňavá uzená kotleta je lákadlem pro chuťové buňky. Výborné jsou ale také uzené sýry nebo tofu.

Domácí uzení není vůbec náročné, maso stačí nasucho naložit do soli nebo namokro ponořit do solného láku doplněného o jiné koření. Ani udírny nejsou nedostupné. Kutil si svou udírnu zvládne vybudovat i sám, spousta Čechů však raději investuje do hotového řešení. Své by o tom mohl vyprávět Kaiser z Křižanova na Moravě, který udírny vyrábí.

Nerezové udírny jsou levné na provoz

Pod značkou Kaiser se prodávají kvalitně zpracované nerezové udírny. Nereznou, neshoří, i po 15 letech jsou v perfektním stavu, pokud se o ně majitelé slušně starají. Firma je sice dodává složené, takže do 5 minut od vybalení jsou připravené k použití, ale dají se rozložit pro snadné čištění.

Velký zájem je zejména o přenosné a rybářské udírny, které je možné roztápět dřevem nebo elektrickou topnou spirálou. Elektrická udírna se dá postavit prakticky kamkoliv, navíc s ní nemusíte pravidelně přikládat ani shánět dřevo na uzení. Za hodinu spotřebuje elektřinu v hodnotě cca 5 korun, takže příprava voňavého uzeného nevyjde draho.

Uzený sýr nebo tofu jsou výbornou alternativou

Uzená krkovička je výtečnou chuťovkou, ale kolikrát ročně se dá udit, aby vás uzení masa neomrzelo? Izolované udírny jsou vhodné pro celoroční uzení, takže nabízí prostor pro experimenty.

Vynikající jsou uzený eidam, niva, slaný jadel, ementál i syrečky. Položí se na rošt nebo zavěsí do síťky na uzení sýrů, studeným kouřem (teplota kolem 30 °C) se udí asi 3-4 hodiny, teplým (teplota kolem 60 °C) zhruba 2 hodiny. Pro lepší chuť se doporučuje nechat sýry vychladnout, zabalit do folie a přes noc nechat v lednici.

A co připravit v udírně pro vegany? Přece tofu! Je mnohem lepší než to uzené prodávané v obchodech, které se pouze potírá tekutým kouřem. Tofu se marinuje a poté udí podobně jako sýr dle výše popsaného postupu.

Domácí udírna tedy přijde vhod jak milovníkům masa, tak vegetariánům či veganům. Na internetu najdete spoustu receptů na uzené maso, ryby i další pochoutky, tak neváhejte experimentovat!

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *