Provozujete restauraci, nebo stánek s rychlým občerstvením? Pak by v něm neměl chybět gril na kuřata. A jaký zvolit?
Není nad chuť čerstvě ugrilovaného kuřete. S pěkně křupavou kůžičkou. Také se vám sbíhají sliny? Tak si kuřátko ugrilujte. Respektive svým zákazníkům. A dveře se u vás netrhnou. Na základě jakých parametrů vybrat správný gril? Těch je hned několik.
Na výběr máte gril na kuřata elektrický a plynový. V první řadě si uvědomte, že typ pohonu v podstatě nemá žádný vliv na výslednou chuť. Ta vzniká především odpařováním tuků a jejich následným ulpíváním na povrchu pokrmu. Oba typy grilů však mají své přednosti i nedostatky.
Výhodou plynových grilů je jejich vysoký výkon a skutečnost, že je na nich možné stejně jako na plynovém sporáku plynule regulovat jejich výkon. Elektrický gril na kuřata je pak sice o něco méně výkonný, ale pokrmy na něm připravené jsou dle odborníků zdravější. Jejich chuť ale pro někoho může být méně intenzivní. To ale spíše platí na levnější grily vhodné pro domácí použití. Chuť pokrmu ugrilovaného v profesionálním grilu elektrickém je v podstatě stejná jako toho připraveném v grilu plynovém.
Výkonné v každém případě jsou oba typy – elektrické i plynové. A prostorné. Ty nejmenší ugrilují šest kuřat, ty největší jich pojmou šestkrát více. Při výběru grilu na kuřata se však zaměřte na takové modely, které kuře prohřejou a opečou rovnoměrně.
V hledáčku vašeho zájmu by v každém případě měl být gril s automatickým ovládáním otáčení rožňů, který vám ušetří spoustu času i práce. A vyberete-li vícepatrový, dbejte na to, aby bylo možné ovládat každé patro samostatně. Ne pokaždé třeba budete chtít zaplnit celou kapacitu grilu.
Profíci si také velmi pochvalují grily dobře osvětlené a s co největším prosklením. To umožňuje mít pokrm pod maximální kontrolou, aniž byste gril museli otevírat. Výhodou také je, že v některých grilech na kuřata se nemusí grilovat jen kuřata, ale také vepřové či zelenina.
Pokud zvolíte model, umožňující regulaci vzdálenosti tepla, tak je to záruka toho, že se vám připravovaný pokrm nespálí. Ani v tomto případě však nepodceňujete pojistku proti přehřátí. Tou mimochodem musí být vybaven jak elektrický, tak i plynový gril na kuřata. V hledáčku vašeho zájmu by však měly být i detaily, jako jsou odkapávací miska, dostatečné odvětrávání, ale i případná možnost výměny topných těles, ať již za nová či výkonnější.
V každém případě zvolte gril vyrobený z těch nejkvalitnějších a zdravotně nezávadných materiálů. Jedině takový vám bude dlouho a dobře sloužit. Také se zajímejte o náhradní díly ke grilům, tedy o to, zda jsou u nás dobře dostupné. Spousta dodavatelů náhradní díly neřeší, a to je chyba. A nezapomeňte si pořídit i nezbytné příslušenství ke grilování, tedy veškeré nezbytnosti, bez nichž se grilování neobejde.